Amalgám tömés cseréje

amalgam-tomesA modern fogorvoslás ma már többféle tömésfajtát ismer, s ezek közül bizony nem a legszerencsésebb az amalgám tömést választani. Bizonyított tény ugyanis, hogy az amalgámtömésből alkotóanyagok szabadulnak fel, például higany, amely aztán átkerül a szervezetbe (mutatták már ki vérből, vizeletből, de még belső szervekből is).

Mikor kell cserélni az amalgám tömést?

A teljesen egészséges embereknél nem muszáj azonnal az amalgám tömés cseréjére, eltávolítására gondolni, de a kevésé erős szervezetű személyeknél komoly gondokat okozhat a higany, s közvetve az amalgám. A higany ugyanis allergén anyag, kötődik a szervezetet felépítő fehérjékhez, és más allergénre is érzékennyé teheti az immunrendszert. Hosszú távon tehát megnyugtatóbb, ha az amalgámtömés cseréje mellett döntünk.

Mit csináljunk az amalgám tömés eltávolítása után?

Orvosilag elvárt, hogy az amalgámtömés eltávolítása után méregtelenítési kúrát tartsanak. Magát az amalgámtól egyébként homeopátiás szerekkel, ásványi anyagokkal szabadítják meg a szájüreget. Az egészségügyi kockázat miatt egyre nagyobb az igény, hogy cseréljék az amalgámtöméseket. Ugyanakkor fontos magát az eltávolítást is alaposan megfontolni: ma már műszeres vizsgálatok segítenek meghozni a döntést. Az amalgám eltávolítását ráadásul körültekintően, szigorú szabályok betartásával szabad megcselekedni, különben ismét csak a pácienst veszélyeztethetik.