Kertépítés polgári megrendelőknek

Kertépítés
Kertépítés

Sajátos módon ugyan, de nagyon üdvözölve újra jelentős mennyiségben jelentkezik a piacon a polgári kertépítésre való igény. Sajátos módon – a korábbi cikkeimben már írtam róla szabadidő kertépítés címmel -, mivel ezek a kertek igényük alapján nem elsősorban az esztétikára támaszkodnak, hanem sokkal inkább a funkcionalitásra.

Én nem az a kertépítő vagyok, aki finnyáskodnék azért, hogy de a tradíciók…, meg ilyesmi. Ebben az esetben engem az a végeredmény érdekel, hogy a megrendelőm élete és élettere könnyebb és jobban kezelhetőbbé váljon, míg természetesen nem művészi módon, de mégiscsak széppé is. A szabadidő kertek ilyenek.

A megrendelőink jelentős többségének borzasztóan fontos, hogy mennyi idejét köti le az otthona és a kertje! Ennek minimalizálása érdekében olyan kertépítési koncepcióra vágyik, melynek legfontosabb elemévé a könnyen fenntarthatósága vált, valamint az – ami szintén az idővel van szoros összefüggésben -, hogy a kertjében olyan szabadidős elfoglaltságokat is megtaláljon, amelyek miatt máskor utaznia kellett. Ilyen elemek például a gyepes felületek többsége, a medence, vagy a grillező és a játszótéri eszközök. Ez a kertépítés persze egy kisebb élménypark köré épített zöldövezet a kritizálók szerint, amiben igazuk is van. Semmilyen kifogást nem találok ebben, hogy én, mint vállalkozó ilyen jellegű igényeket elégítek ki.

A fenntarthatósági probléma természetesen minden elemmel egyre csak fokozódik, de ezek mind olyanok, amit a felhasználója is könnyen el tud végezni, mert nem szükséges hozzá szakmai képzettség. (csak zárójelben jegyzem meg, hogy általában a kertépítést követő néhány hónapban megy gördülékenyen az ilyesfajta „önkertfenntartás”, utána inkább profi csapatra bízza az ügyfél. De még így is jobban jár, mint ha a saját szabadidejéből, vagy értékes másra fordítható idejéből kéne rááldozni.

Értékeld ezt a bejezgyzést!