Melyek a bárányhimlő jellemző tünetei?

bárányhimlőA bárányhimlő olyan fertőző betegség, amelyen a legtöbb gyermek az óvodáskor végéig átesik. A bárányhimlő tünetei kellemetlenek, hiszen nagyjából tizennégy nap lappangási időt követően jellegzetes, viszkető kiütések jelentkeznek a teljes testen és még a nyálkahártyákon is. A bárányhimlő tüneteinek számít a kiütések megjelenését megelőző egy-két naptól tapasztalt láz, fejfájás, gyengeség, étvágytalanság vagy rossz közérzet.

A bárányhimlő szövődményei

A bárányhimlő az esetek többségében enyhe lefolyású betegség, de néha szövődményeket okozhat. A hólyagos bőr felülfertőződésétől kezdve egészen a súlyos gyulladásokig, vérmérgezésig terjedhetnek a bárányhimlő szövődményei, ám ezek igen ritkán fordulnak elő. A bárányhimlő kezelésében sokat segíthet, ha rövidre vágjuk a gyerek körmeit, így kevésbé tudja elvakarni a hólyagokat. A langyos vizes zuhany enyhítheti a bőr viszketését.

Bárányhimlő elleni oltás

Fontos tudni, hogy a már 25 éve rendelkezésünkre álló bárányhimlő elleni oltással megelőzhető a betegség. A bárányhimlő elleni oltást még a gyermek közösségbe kerülése előtt érdemes kérni a házi gyermekorvostól. A bárányhimlő elleni oltást 16-18 hónapos korban érdemes beadni – az oltás a bárányhimlő elleni védekezés legjobb eszköze.

Bővebb információ: http://www.baranyhimlo.hu

Ez a cikk a GlaxoSmithKline Kft. közreműködésével jött létre.

HU/VAR/0011/16

Az anyag lezárásának dátuma: 2016.04.11.

Az anyag felülvizsgálatának dátuma: 2017.04.11.

OGYÉI engedély száma: OGYÉI/19080-2/2016