Amit a babaváró hitelről tudni kell

babaváró hitel feltételeiA családok legfontosabb témáinak egyike manapság a babaváró hitel, amely 2019 óta segíti a párokat a gyermekvállalásban. A babaváró feltételeiről és jellemzőiről például az Erste Bank honlapján olvashatnak, de most itt is felsorolunk néhány hasznos tudnivalót.

Akár a teljes összeget elengedik

A babaváró hitel roppant csábítóan hangzik, hiszen ha az igénylést követően három gyermek születik, akkor a fennmaradó teljes összeg visszafizetésétől eltekint az állam. Mielőtt azonban a konstrukció legkellemesebb kifutásáról szó esik, érdemes tisztában lenni a babaváró támogatás feltételeivel. A babaváró kölcsön egyik feltétele ugyanis, hogy a házaspárok mindkét tagjának be kell tölteniük a 23. életévüket, miközben a feleség nem érheti el a 41 éves kort. Mindkét félnek magyarországi lakcímre, büntetlen előéletre, köztartozásmentességre van szüksége, illetve a babaváró feltételek közé tartozik még, hogy a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) sem lehet lejárt tartozásuk.

Amennyiben az igénylők minden babaváró feltételnek megfelelnek, és sikeresen zárul a hiteligénylés folyamata, maximum 10 millió forintot kapnak, amelyet legfeljebb húsz év alatt kell visszafizetniük. Az első gyermek után a kamatokat, a második után a hitel 30 százalékát, míg három gyermek esetén a hátralévő teljes összeget engedik el. Bár a babaváró feltételeknek meg kell felelni, a lehetőség népszerű, hiszen szabad felhasználású, és az állam készfizető kezességének köszönhetően ingatlanfedezetet sem kérnek a bankok.